RESEPTIT

 
Ystävänpäivän Smoothieleivokset 12.2.16
 
 
Nämä Smoothieleivokset leipoi Arja Elina Laine MTV Huomenta Suomessa Myllyn Paras Oy:lle, kuva: Myllyn Paras Oy


n. 15 kpl melko isoa sydänleivosta (halkaisija n. 8 cm)

 


1          pkt    Myllyn Paras Pyöreä Suklaataikinaa (380 g)
 
1          tl        rypsiöljyä

Liivateseos:

6                    liivatelehteä

3          rkl     vahvaa marja- tai omenamehua

Smoothie:

2          dl      musta- tai punaherukoita

3          dl      mustikoita tai vadelmia

1          dl      omenasosetta (tai 1 omena)

250     g        maitorahkaa

2          dl      turkkilaista jogurttia (vähärasvainen sopii myös)

2-3      rkl     hunajaa

½           tl     inkivääriä, kardemummaa tai vaniljasokeria

2                    kanamunan valkuaista

 

Päälle:

2          dl       marjoja, joita on smoothiessa, esim. mustikoita, herukoita, vadelmia

                       mintunlehtiä

           

Levitä sulanutta pakastetaikinaa öljyllä voideltujen silikoniannos- tai muffinivuokien pohjalle noin 1 cm paksuudelta tasaiseksi kerrokseksi (ei ylös reunoille). Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min, varo pohjien liikaa paistamista uunissa, sillä tällöin ne kuivuvat. Laita leivokset viileään jäähtymään, mikäli teet täytteen heti.

Aloita samaan aikaan täytteen valmistelu. Pehmennä liivatteita liottamalla niitä kylmässä vedessä 10 min. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja lisää 3 rkl mehua, kuumenna nopeasti kiehuvaksi mikroaaltouunissa lasissa tai liedellä kattilassa, älä keitä. Anna jäähtyä hetken.

Mittaa smoothien ainekset sekoituskannuun ja soseuta tasaiseksi tai tee sama sauvasekoittimella korkeassa kannussa. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne jäisinä. Kaada smoothien joukkoon hieman jäähtynyt liivateliemi nauhana samalla sekoittaen koneella nopeasti kuohkeaksi.

Kaada heti tämän jälkeen smoothie jäähtyneiden leivospohjien päälle suoraan kannusta niin, että annosvuoat tulevat ihan täyteen.

Laita annokset hyytymään viileään, esim. jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi. Irrota leivokset varovasti vuoistaan tarjoilulautaselle. Koristele leivokset tuorein marjoin ja mintunlehdin. Säilytä viileässä.

Vinkki: Jos smoothieta jää yli (muffinivuokien syvyys vaikuttaa, paljonko sitä kuluu ohjeeseen), voit syödä smoothien sellaisenaan tai antaa hyytyä jälkiruoaksi pikku kipoissa.


Reseptin teki Arja Elina Laine   
Myllyn Paras Oy:lle MTV Huomenta Suomessa 12.2.2016



Pinkit Mokkapalat täysjyväjauhoihin 10.2.2016


 
Nämä Pinkit Mokkapalat Täysjyväjauhoihin leipoi Arja Elina Laine    MTV Huomenta Suomessa Myllyn Paras Oy:lle, kuva: Myllyn Paras Oy

uunipellillinen, noin 24 neliötä

 

 

100 g tummaa suklaata
100 g voita tai margariinia
3 munaa
2 dl fariinisokeria
3 dl Myllyn Paras Täysjyvävehnäjauhoja eli Grahamjauhoja
3 rkl tummaa vahvaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1½ dl vahvaa kahvia
250 g punajuuri-perunasosetta, reilu 2 dl (½ pötköä, Pirkka
)

Päälle:

1-2        rkl         punajuurimehua

½            dl         kuumaa voi- tai margariinisulaa
n. 4       rkl         sitruunanmehua
6-7       dl          tomusokeria
Pinnalle:
                          koristerakeita, esim. sydämiä
 
Sulata tumma suklaa ja rasva kattilassa tai kipossa mikroaaltouunissa. Anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe tummiin jauhoihin. Sekoita jauhoseos vuorotellen kahvin kanssa taikinaan.  Sekoita joukkoon myös jäähtynyt voi-suklaasulaseos ja punajuuri-perunasose. Kaada taikina reunalliselle uunipellille voidellun leivinpaperin päälle, levitä tasaiseksi. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. 
Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi, punajuuri ja sitruunamehun suhteella voi säädellä vaaleanpunaisuuden astetta. Katso joka tapauksessa, että kuorrute on paksua, mutta silti vielä juoksevaa. Kaada ja levitä se nopeasti hieman lämpimän torttupohjan päälle. Koristele heti nonparellein tai koristerakein. Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtyneenä n. 7 x 7 cm neliöiksi terävällä veitsellä. Jos kuorrute tarttuu veitseen, kostuta veitsi välillä kuumassa vedessä.

VINKKI: Voit ottaa piparkakkumuotilla leivoksista erimuotoisia kuin neliöitä.

Reseptin teki Arja Elina Laine   
Myllyn Paras Oy:lle MTV Huomenta Suomessa 10.2.2016



Blini-Boston 8.2.2016




 Tämän Blini-Bostonin leipoi Arja Elina Laine   
 MTV Huomenta Suomessa Myllyn Paras Oy:lle, kuva: Myllyn Paras Oy

torvellinen irtopohjavuoka, halkaisija n. 24 cm


Taikinajuuri:


2          dl          kermaviiliä

25         g          ½ pkt hiivaa

      dl          Myllyn Paras Tattarijauhoja

1        rkl          juoksevaa hunajaa

Lisäksi taikinaan:

1          dl          kiehuvaa maitoa

50         g          kuumaa voisulaa

2           tl          suolaa

      dl          Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja

Blinitäyte:

1        iso          punasipuli

1        rkl          rypsiöljyä

100      g          tuorejuustoa

150      g          kylmäsavukirjolohifileetä

1          dl          tuoretta tillisilppua

1           tl          mustapippuria rouhittuna

 

Lisäksi: kirjolohen mätiä, tillisilppua, ranskankerma

 

Liuota huoneenlämpöiseen jogurttiin tai viiliin hiiva, jauhot ja hunaja. Anna juuren käydä yön yli jääkapissa muovilla peitettynä.

Sekoita juuren muodostumisen jälkeen taikinaan kuuma maito ja voisula sekä suola. Lisää taikinaan jauhoja ja vaivaa niin, että saat hyvän hiivataikinan.

Kauli tai levitä taikina isoksi levyksi n. 50 x 40 cm. Jätä taikinan alle reilusti jauhoja tai käytä silikonialusta. Silppua ja paista sipuli ja paista se öljyssä pannulla. Pilko savulohi pieniksi paloiksi ja hienonna tilli. Voitele iso reiällinen irtopohjakakkuvuoka.

Levitä taikinalevylle huoneenlämpöinen tuorejuusto ohueksi kerrokseksi. Levitä päälle paistettu sipulisilppu, pilkotut kalafileet ja tillisilppu. Mausta rouhitulla mustapippurilla.

Kieritä taikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rulla terävällä veitsellä 8:ksi palaksi ja asettele palat vieri viereen pystyyn voideltuun torvelliseen kakkuvuokaan.

Anna kohota leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 20-25 min.

Tarjoile blinileipää kirjolohen mädin ja tillisilpun sekä halutessasi ranskankerman kanssa

Reseptin teki Arja Elina Laine   
Myllyn Paras Oy:lle MTV Huomenta Suomessa 8.2.2016


-------------------------




Runebergin kakku
Runebergin kakku
n. 12 palaa (1 kakku, halkaisija 22-24 cm)

150       g     voita (tai margariinia)

       dl     sokeria

2                 munaa

       dl     vehnäjauhoja

2         dl     keksimuruja, mantelirouhetta ja / tai korppujauhoja

 
1          dl     turkkilaista jogurttia tai  kermaviiliä

1          tl     soodaa

½         tl     manteliuutetta (tai 2 rkl mantelilikööriä, rommia tai punssia)

Kostutus:

n. 2      dl    vedellä laimennettua manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia

Pinnalle:

n. 2      dl    paistonkestävää vadelmamarmeladia

                   sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunamehua)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Voitele irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kermaviiliin tai jogurttiin sooda ja manteliuute ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Laita lusikalla vadelmamarmeladia nokareina (n. 12 kpl) taikinan pinnalle ympyräksi 2-3 cm:n päähän vuoan reunasta. Paista kakkua 30-40 min (vuoan halkaisijasta riippuen) uunin toiseksi alimmalla tasolla.

Irrota vähän jäähtynyt kakku vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Kostuta kakku.
Jos hillo on pulahtanut lähes kokonaan taikinan sisään, lisää jokaisen päälle vähän uutta hilloa. Sekoita 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua (tai vettä) tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille.
Anna kakun mehevöityä kylmässä muutama tunti.

Reseptin suunnitteli ja teki Arja Elina Laine

Ei kommentteja: